I denne artikel får du indblik i myten om “fedt-forbrændings-zonen” og myten om at langsom cardio skulle forbrænder mest fedt.

Mange vægttab bliver opgivet fordi personen, der vil tabe sig, bruger en masse energi på handlinger, der har meget lille effekt. Det fører til frustrationer og nederlag og i mange tilfælde konkluderer personen, at det er umuligt eller, at der er noget galt med dem. Et godt eksempel er dem der handler ud fra myten om, at man forbrænder mere fedt med langsom cardio. Det fører desværre ofte til, at folk går 30 minutter i stedet for at cykle 30 minutter, selvom de godt kan. Det leder ofte til, at folk går utroligt meget op i at få 10.000 skridt hver dag, i stedet for at bruge den tid på noget rigtig træning. Men hvorfor er det kun en myte og ikke sandt, at langsom cardio forbrænder mere fedt?

Det er desværre kun en halv sandhed, og du skal vide hvordan du udnytter det før du får det du søger.

De fleste har desværre misforstået hvad det betyder. Det er ligesom clickbait – du får en halv sandhed, der lyder godt, men det er taget helt ud af kontekst.

Du får en halv sandhed, der lyder godt, men det er taget helt ud af kontekst.

Jeg er overbevist om, at en stor del af misforståelsen stammer fra 90’erne og at der står ”fedtforbrændende zone” på mange af de cardio-maskiner man finder i fitnesscentrene. De mærkninger findes stadig i mange centre, men mangler en forklaring. Men i det hele taget har det været ”misledende informationer” fra dag ét. Nyt udstyr har heller ikke disse misvisende ”vejledninger” mere.

 

Det er simpelt, men svært at forklare

Jeg har nu siddet og forsøgt at forklare det på en simpel måde 10 gange, men har slettet det hele og skrevet det du læser nu efter mange forsøg. Og alene det faktum, at jeg skal bruge så mange forsøg på at forklare det simpelt, viser hvorfor det er så misforstået et emne. For selvom det er simpelt, så er det svært at forklare på en simpel måde.

Det handler om, at vægttab, hvor du har tabt fedt og ikke væske – altså et ægte vægttab, handler om at være i kalorieunderskud. Og det kalorieunderskud skal vokse til et stort underskud over uger og måneder. Og det er det ENESTE vægttab handler om.

…altså et ægte vægttab, handler om at være i kalorieunderskud.

Langsom cardio har den fordel, at du ofte kan blive ved i meget, meget længere tid end ved intens cardio fordi det ikke er så hårdt mentalt og fordi du ikke dræner dine sukkerdepoter så hurtigt. Da du kan blive ved i mange timer i modsætning til få minutter, vil du ofte ende med at forbrænde flere kalorier og derfor få mere succes med dit vægttab med langsom cardio.

MEN hvis du træner 30 minutter med langsom og 30 minutter med intens cardio, så vil intens cardio forbrænde flere kalorier og føre til et større vægttab. Med andre ord, der findes ikke en fedtforbrændingszone, hvor kroppen frigiver fedt, som mange tror. Eller det gør der teknisk set, men det får dig ikke til at tabe dig hurtigere, og det er dét som myten går ud på. Når du sidder helt stille, forbrænder du mere fedt i procent end når du løber. Men alle ved, at man taber sig mere af at løbe end af at sidde stille. Lad mig uddybe det så du kan se hvor kæden er hoppet af i denne myte.

For at lave et eksempel, hvis en mand går på et løbebånd, som med en hældning på, så forbrænder han omkring 5 gange så meget energi som når han sidder ned og slapper af. En anden mand sidder og cykler og bruger omkring 9 gange så meget energi som hvis han sad og slapper af. Hvis de begge træner cirka lige lang tid, så taber ham der cykler sig altid mest.

 

Men hvor kommer den myte så fra?

Når din puls er meget lav, forbrænder du cirka 50% fra fedt og 50% fra de sukker-depoter vi alle sammen har i vores lever og muskler.

Jo mere din puls stiger, jo mindre kan kroppen følge med i at omdanne fedt til bevægelse fordi det er en langsom proces og derfor tager kroppen mere og mere energi direkte fra sukkerdepoterne, som er en hurtig proces. Det svarer lidt til, at du ikke har tid til at gå ned i banken og hentet penge hver gang du skal købe noget, så du hæver en stak penge når du har tid og har dem i din pung i stedet, klar til at blive brugt nemt og hurtigt.

Hvis din puls er tæt på 100% af dit max, så forbrænder du omkring 100% sukker fra dine depoter, og næsten ikke noget fedt – altså indtil din puls falder igen. Sådan er kroppen designet fra naturens side. Det er disse sukker-depoter, som kan blive tømte og når det sker, så ”rammer du muren”, hvis du kender det udtryk.

Det er nok her misforståelsen opstår. Så snart din puls falder igen, så tager kroppen fedt og omdanner til sukker, så dine depoter kan blive fyldt op igen. I sidste ende forbrænder du fedt lige meget hvad. Det er kun et spørgsmål om hvornår. Er det mens du træner eller efter træning?

I sidste ende forbrænder du fedt lige meget hvad. Det er kun et spørgsmål om hvornår.

Da kroppen omdanner fedt til sukker enten under eller efter træning, så handler det bare om at forbrænde så meget energi som muligt, så kroppen omdanner så meget fedt som muligt. Enten før eller efter.

Så for at opsummere, så handler fedttab kun om at skabe et kalorieunderskud. Jeg foretrækker selv at dyrke en masse rolig cardio når jeg skal tabe mig, fordi det ikke kræver ret meget af mit mentale overskud. Omvendt, har jeg ikke tålmodighed til at det går alt for langsomt heller. Derfor går jeg ikke på et løbebånd som cardio. Det tager alt for mange timer at forbrænde energi på den måde, og så mange timer har jeg ikke lyst til at bruge. Derfor vælger jeg altid at cykle eller crosstraineren.

Andre foretrækker at træne hiit-træning, hvor du forbrænder en masse energi på kort tid. Fordelen ved hiit er, at din kondition bliver forbedret markant.

Du bør vælge at gå, hvis du er fysisk ude af stand til at cykle, løbe, ro eller crosstrainer. De fleste er i stand til at cykle eller ro, og det er næsten altid der jeg starter nye klienter op. Det er nemlig skånsomt for deres led, så de kan klare det uden at få skader.

Jeg håber denne artikel kunne opklare misforståelsen med ”fedtforbrændingszonen”.